Pages



19.8.17

Miten meillä nukutaan?

Tämä oli isoin asia joka minua ehkä mietitytti jo ennen raskautta. Uni on minulle itselle hyvin tärkeää enkä pärjää itse ilman kunnon yöunia. Jo muutama huonosti nukuttu yö saa minut kiukkuiseksi ja väsyneeksi. Tarvitsen säännölliset unet ja alle 8 tunnin unet ovat minulle liian vähän. Ehkä siksi luin paljon raskausaikana unesta ja selvittelin, miten mahdollisesti voisin itse vaikuttaa siihen, että vauva nukkuisi mahdollisimman hyvin. Tietenkin vauvat ovat yksilöitä ja koliikkitapaukset ovat asia erikseen. Mutta jos vauva on perus-tyytyväinen pystyy vauvan unta tukea tietyillä toiminnoilla, jotka rauhoittavat vauvaa ja auttavat vauvaa erottamaan päivän ja yön toisistaan.

Luin raskausaikan kirjan "Voit Nukkua" jonka on kirjoittanut Laura Andersson. Kirja on minusta helposti luettava ja antaa todella hyviä konkreettisia vinkkejä siihen miten saada vauva nukkumaan paremmin. Luin myös paljon artikkeleita ja blogeja joissa kirjoitetaan vauvan nukkumisesta. Perehdyin siis aika perinpohjaisesti asiaan, ja koitin jo valmiiksi miettiä mikä mahdollisesti toimisi meillä.

Saimme meille perustyytyväisen vauvan, emmekä ole kärsineet juurikaan esim. mahavaivoista tai refluksi-oireista. Pikku E tuntui myös alusta alkaen olevan helppo sopeutumaan eri tilanteisiin ja tuntui myös, että hän löysi nopeasti selkeän rytmin.

Tässä meidän hyväksi todettuja vinkkejä uneen liittyen: 

  • Pyri nukkumaan ja lepäämään hyvin jo raskausaika (tämä ei todellakaan aina ole mahdollista ja itsekkin kärsin raskausaikana unettomuudesta).
  • Varaudu asiaan, ja selvittele mikä voisi edesauttaa vauvaa nukkumaan paremmin. 
  • Hankimme pimennysverhot makuhuoneeseemme ja vauvan huoneeseen.
  • Erota vauvalle jo heti alusta-alkaen milloin on yö ja milloin on päivä. Illalla himmennä valoja ja puhu hiljaisemmalla äänellä kun on nukkumaanmenon aika.
  • Rutiinit! Tee aina illalla kaikki iltatoimet samassa järjestyksessä, jotta vauva oppii ymmärtämään että nyt alkaa pian uniaika. Pieni vauva rakastaa rutiineja. 
  • Päiväunet! Me nukumme mahdollisuuksien mukaan pidemmät päiväunet aina samaanaikaan. Usein kotona ollessamme lähdemme vaunulenkille, mutta kotona ollessa nukutan vauvan myös sänkyyn tai mökillä ulos vaunuihin (ilman liikettä). Mutta kun unet aina tapahtuvat samaan aikaan vauva oppii nukkumaan päiväunia, ja sinulle jää omaa aikaa. 
  • Yöllä jos vauva herää ilman, että hänellä on nälkä, laita tuttia suuhun rauhoitteluun mutta älä huomioi vauvaa muuten tai ala juttelemaan hänelle. 
  • Kerro vauvalle illalla, että nyt mennään nukkumaan ja kehitä hyvänyöntoivotus joka toistuu samanlaisena joka ilta. 
  • Iltasyötön jälkeen laske vauva omaan sänkyynsä ja anna vauvalle mahdollisuus nukahtaa itse. Pääset jatkossa helpommalla, kun vauva nukahtaa itse 
  • Kirjaa pieneen vihkoon jo alusta alkaen vauvan rytmiä ja koita siitä saada kiinni millainen vauvan luontainen rytki on ja miten sitä voisi tukea ja ohjata mahdollisesti oikeaan suuntaan. Milloin vauva alkaa nukkumaan pidempää pätkää yöllä ja milloin hänellä olisi mahdollisesti tarve nukkua pidemmät päikkärit?
  • Milloin vauvalla oikea aika mennä yöunille. Me tuskailimme alussa, että vauva nukahti vasta 12-01 aikaan tuhtaamisen ja rauhoittelujen jälkeen. Huomasimme että vauva olikin ehkä yliväsynyt ja kaipaisi unta jo aiemmin. Aloimme siis nukuttumaan vauvaa jo aiemmin, ja vauva nukahtikin helposti omaan sänkyynsä. 
  • Vauva nukkuu omassa sängyssä. Vauva on tottunut nukkumaan omassa sängyssä, joten minä saan myös nukkua rauhassa omassa sängyssäni. 
  • Jos koet olevasi väsynyt, pyydä heti apua, ja pyydä vaikka miestäsi siirtymään vauvan kanssa eri huoneeseen aamusyötön jälkeen jolloin saat itse nukkua aamulla niin pitkään kuin unta riittää. Älä anna univelan kasvaa vaan pyri korjaamaan tilanne heti suuremman väsymyksen tullessa.
  • Pidä makuuhuoneen lämpötila sopivan viileänä. Nukutte koko perhe paremmin. Me ostimme vauvan tultua makuuhuoneeseemme ilmalämpöpumpun.
  • Kurkkaa nettisivua http://unijuna.fi/ ja tila sieltä ilmainen uutiskirje sähköpostiisi. Hyviä vinkkejä lapsen uneen liittyen.
  • Liiku, syö ja nuku itse hyvin. Pidä itsestäsi huolta niin nukutkin hyvin kun et ole stressaantunut. 
  • 1 kk-2 kk iässä voit alkaa huomaamaan jo selkeää rytmiä, ennen tätä en asiasta juurikaan stressaisi, mutta kirjoittaisin kyllä rytmiä ylös. 3 kk iässä meillä jo hyvin selkeä rytmi ja vauva nukkuu putkeen yöllä 8 h heräämättä. 

No miten meillä sitten nukutaan kun Pikku E on 3 kk? Erittäin hyvin. Olen itse virkeä ja koen että saan nukkua tarpeeksi. En esimerkiksi kaipaa itse päiväunia vaan vauvan päiväuniaika on minulle omaa aikaa. Pikku E:n iltatoimet aloitamme illalla yhdeksän aikoihin, kylvetämme (1-3 krt viikossa), vaihdamme yöpuvun, iltasyötämme ja sitten laskemme vauvan omaan sänkyynsä viimeistään kymmeneltä. Pikku E nukahtaa itsekseen ja herää syömään ensimmäisen kerran 6-7 välillä. Joskus öisin on rauhattomuutta joka helpottaa kun laitan tutin suuhun. Aamulla sitten syötön jälkeen usein nukumme vielä 9-10 saakka jolloin seuraava syöttö. Minun aamupalani aikana vauva saattaa nukkua minipäikkärit. Pidemmille päiväunille mennään 12-13 aikaan, jolloin nukutaan n. 3 tuntia putkeen. Alkuillasta usein vielä torkahdellaan ennen kuin mennään yöunille. 

Nämä siis toimineet meillä, muistuttaisin edelleen, että me olemme olleet onnekkaita rauhallisen vauvan suhteen. Mutta mielestäni tämä ei ole keneltään pois, ja koitan itse levittää positiivista esimerkkiä siitä, että myös vauvan tulon jälkeen on mahdollista nukkua hyvin. 

Kuva: Anrietta Kuosku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.
Designed By Boutique-Website-Design